شرکت توزیع علوفه سرخه

۰۹۱۶۶۴۰۹۵۰۰ مدیر فروش مهندس سرخه

مراحل تهیه سیلاژ

این مراحل عبارتند از :
۱-    کشت علوفه مناسب
۲-     برداشت در زمان مناسب 
۳-     خرد کردن علوفه توسط دستگاه چاپر
۴-     تنظیم رطوبت 
۵-    پرس کردن علوفه (انباشتن علوفه) و پوشاندن آن توسط پلاستیک برای جلوگیری از ورود هوا و نور خورشید

 
کشت علوفه مناسب  
 
تقریبا تمام گیاهان سبز را می توان سیلو کرد، ولی باید دید با توجه به شرایط منطقه ای و آب و هوایی، نوع مصرف و صرفه اقتصادی، کدام محصول کشت شود . علوفه مصرفی برای سیلو، باید ظرفیت بافری پایینی داشته باشد تا باکتریهای مفید بتوانند فعالیت کنند. به همین دلیل گرامینه ها و غلاتی نظیر ذرت، بهتر از لگومینه ها و حبوبات سیلو می شوند.(در ضمن علوفه مورد نظر نیز حداقل باید۲۰% ماده خشک داشته باشد.
   

خرد کردن علوفه

یکی از مهمترین مراحل تهیه یک سیلاژ خوب ، خرد کردن علوفه است ،که این عمل توسط دستگاه چاپر صورت می گیرد. علوفه باید به اندازه کافی خرد شود تا سطح تماس آن با باکتریها افزایش یابد و نیز اکسیژن کمتری لابلای ذرات باقی بماند. از طرفی نباید بسیار کوچک خرد شوند
​​​​​​​زیرا سیلاژ ها در اصل کاربرد علوفه ای دارند و با کوچک شدن قطعات ، میزان جویدن هم کاهش یافته و تخمیر خوبی در شکمبه نخواهیم داشت بهترین اندازه برای علوفه ذرت خرد شده یک و دو دهم تا سه و چهاردهم اینچ است ( بعبارت دیگر ۳ تا ۸ سانتی متر ). درشت بودن قطعات ، خارج کردن هوا را بسيار مشکل کرده و اغلب، ضايعات و فساد ناشی از تخميرات نامطلوب را افزايش می دهد. خرد کردن بيش از حد، اثرات مضری بر روی عمل نشخوار حیوان و درصد چربی شير می گذارد.


تنظیم رطوبت  

رطوبت مناسب برای سیلوهای زمینی ۷۲- ۶۵ % و برای سیلوهای عمومی ۶۵ - ۶۲ % است.  
رطوبت کم باعث کپک زدگی سیلو و رطوبت بالا نیز باعث تخمیر کلستریدی می شود. برای کاهش رطوبت سیلو می توان قبل از ذخیره سازی، علوفه را به منظور پژمرده کردن به مدت  ۳ - ۴ ساعت در آفتاب پهن کرد ، همچنین می توان از غلاتی مانند ذرت هم به صورت لایه لایه استفاده کرد.  
   

انباشتن علوفه 

مهمترین مورد در انباشتن علوفه، ایجاد شرایط بی هوازی در سیلو می باشد. این عمل در سیلوهای زمینی با کمپرس شدن توسط عبور تراکتور یا لودر صورت می گیرد. بعد از فشرده کردن سیلو، روی آن با یک عایق که معمولاً نایلون پلاستیکی است پوشانده می شود، سپس با قرار دادن وزنه هایی روی آن، مانع از متراکم شدن دوباره علوفه می شوند. این عمل را می توان با دفن کردن سیلو در زیر 20 سانتیمتر خاک انجام داد.  
   

مصرف سیلاژ 

معمولا بعد از ۴ هفته ، سیلاژ آماده می شود. بعد از این مدت، بطور تقریبی ۶  تا ۱۲ ماه می توان از سیلاژ بدون افت کیفیت استفاده کرد. در کل، سیلاژ معمولا در فصول گرم سال تهیه و در فصول سرد سال مصرف می شوند (البته هیچ محدودیت زمانی برای استفاده سیلاژ وجود ندارد ولی به دلیل عدم وجود علوفه تازه در فصول سرد سال، بیشترین مصرف سیلاژ در این زمان است).  
برای جلوگیری از فساد سیلاژ، باید در هوای گرمتر سریعتر مصرف شود. بعد از باز کردن سیلاژ، هوا به سرعت وارد آن شده و در صورتی که به مقدار کافی مصرف نشود سیلاژ شروع به فساد خواهد کرد. بهترین روش آن است که به صورت لایه ای از سیلو برداشت شود.همچنین لازم است طوری از سیلو برداشت کنیم که ریخت و پاش نداشته و اتلاف کاهش یابد. به همین دلیل،ابزارآلات مخصوصی طراحی شده اند که برداشت از سیلو را با کمترین اتلاف انجام می دهند.  

   
ویژگی های یک سیلاژ خوب 
​​​​​​​
یک سیلاژ خوب، سیلاژی است که به رنگ زیتونی باشد، خیلی خشک و مرطوب نباشد، ظاهر سوخته نداشته باشد، بوی اسید بوتیریک ندهد، کپک زدگی نداشته باشد و اسید لاکتیک بالایی داشته باشد.